Monday 31 March 2008

Vårt kökstak är för farligt

... för att knacka ner helt och hållet. Inte bara stockar, utan också udda stålbalkar och i ett hörn något murat tegel/valvartat. Experten tog en titt och konstaterade att läckan nog måste jagas uppifrån i alla fall. Stackars grannar.

Ja - läckan från förra torsdagen är alltså ännu inte lokaliserad! I morgon kommer en gubbe med något slags avancerad lyssnings-anordning, och hoppet är att man genom att vrida på vattnet skall kunna hitta var ungefär rören går, och var det läcker. Så man bara behöver öppna grannarnas golv just där.

Maskinellt undertryck är annars ganska coolt.

Saturday 29 March 2008

Att tvätta hår...

... i minimal lavoar är inte så lätt, rapporterade Mannen.
Han ansåg att jag med mitt långa hår inte ens skall tänka på att försöka.

Tillsvidare är avsaknaden av varmt vatten i badrummet det värsta - förhoppningsvis är det över på måndag när (om? Nej, den tanken är för hemsk) de hittat läckan. Näst mest irriterande är avsaknaden av diskmaskin - isynnerhet som den ju egentligen skulle gå att använda, om den inte var inplastad!

Jag förutspår att jag kommer att sakna ugn mera än spis - dels för att vår ugn faktiskt är ganska så bra, och dels därför att det finns mängder med saker där man kan ersätta kokning eller stekning med ugn i någon form. En super-duper kombinations grill-ugn-mikro skulle sitta fint just nu.

En annan sak, kanske inte det första man tänker på, är att avsaknaden av en hyfsad slubba (=slaskhink, roskis, sop-påse-ställning?) är meget irriterande redan nu. Inhandling av en sådan står högt på listan. Med lock. Helst utan pedal. Billig. Hmm - nog ännu ett av de där fallen av att två av tre är möjliga.
Jag kunde skriva ett långt gnäll om hur vansinnigt det är att alla lock-försedda sophinkar är utrustade med lama pedalmekanismer. Alternativen brukar vara behållare ämnade för smutstvätt. Som i sin tur igen nästan aldrig har tättslutande lock.

Friday 28 March 2008

Det regnar in in köket!

Nej, inte genom ett öppet fönster. Och egentligen inte regn eller snö heller.

Ljummet vatten ur ett oanvänt lamp-uttag i taket. Drip, drop. Längs med väggen ett par meter därifrån, drip, drop från dörrkarmen.
Medan gårdskarl uppringes och kläder påklädes i rask takt ökar drip-droppet till en liten rinnande flod.

De följande 7-8 timmarna besöks vårt kök av inalles 8 personer. Stora bitar av taket borras, sågas och hamras i bitar.
Den totala vattenmängden som når ända till golvet är sådär kring 20 liter. Omöjligt att uppskatta mängden i blöt isoleringsmassa som rivs loss och bärs ut i sopsäckar.

Läckan är ännu inte lokaliserad - annat än att det inte är någon av kallvatten-stigarna.

Monday 24 March 2008

Vardagsfysik

Gick till butiken med fyra tomma vichy-flaskor i korgen. Två av dem av den där nya, tunna sorten. 
Inomhus var det kanske +25 grader, ute ca -0. Halvvägs genom parken (dvs ca 1-2 minuter från ytterdörren) börjar jag höra hur de här nya flaskorna knastrar och jämrar sig. Märkligt, jag tittar ner i korgen. Och märker att de två tomma tunnplastiga flaskorna bucklat till sig en smula. Skruvar up korkarna för att släppa in mera luft, och funderar på vilken fantastisk illustration detta är om temperatur och gasers volym.

Sunday 23 March 2008

Ännu mer att läsa

Snubblade över en potentiellt mycket intressant sajt: Project Syndicate. Ett samarbetsprojekt mellan "kvalitetstidningar" för essäer och debattartiklar. Och allt (eller det mesta) verkar finnas fritt tillgängligt på nätet också. Så nästa gång någon talar om en artikel av något internationellt högdjur publicerad i Hesari, så är det troligt att samma artikel går att hitta på Project Syndicate. (Finska medlemmar är enbart Hesari och Taloussanomat - hallå?! Var det inte så att de lade ner hela tidningen? Ups, ursäkta, jag menar förstås "Som första finländska tidningen övergick till web-publicering"....)

Har inte hunnit bekanta mig grundligt med urvalet av artiklar än. Som sagt så snubblade jag in här helt av misstag, kollade upp Lysenko på wikipedia (och förstår faktiskt fortfarande inte på vilket sätt han var något annat än en teknokratisk Lamarck), hittade en hänvisning till någon bok av Roy Medvedev (knappast släkt med inkommande presidenten), kom ihåg att jag uppskattat hans bok om "Post soviet Russia" el.dyl., var förvånad att han hade en egen wikipedia sida, och förtjust över att hitta länk till nyare essäer av honom. Som alltså finns på Project Syndicate.

Wednesday 19 March 2008

Ho-humm-hmmm

När man tappar vanan att skriva så är det så svårt att hitta tillbaka till den.
När man har en idé att skriva om ligger man i badet eller schavar omkring på stan.
När man väl sätter sig ner för att skriva minns man ingen av alla de idéer som flugit omkring i ens huvud den senaste tiden. Inte ens de senaste timmarna.

Det var nånting om marknadsföring tror jag. Eller mat. Eller ett nytt mode-ord, som jag faktiskt råkar gilla (konceptualisering). Och som vanligt något om bloggande-ämneshantering-etikettering-flödesscheman. Och en hel del om pc vs mac.

Nå, inte ha för höga ambitioner här. Utan eh-hmm-tja postande så lär aldrig mer intressanta inlägg bli skrivna.