Thursday 10 June 2010

Stickning!

Har börjat sticka för några månader sedan. Och är helt överväldigad av allt stick-relaterat som finns på nätet. Så här en liten minneslista med länkar:

Teknik-videor:

Bra videor om bas-tekniker finns på Knittinghelp.com, från räta och aviga till picot-avmaskning och en uppsjö olika sätt att öka och minska. Speciellt intressant är att många saker finns i både normal och "engelsk" version - att sticka med garnet i högerhand är faktiskt riktigt användbart ibland!
Magic cast-on, bästa sättet att börja en socka från tån.
Kitchener stitch/grafting, hur man snyggt osynligt syr ihop t.ex. tån på en socka. Här är en artikel (utan video) om hur man lyckas göra detta när det handlar om ribbstickning.
Short-rows (1/3), mycket användbar teknik för bl.a. hälar.
Och sedan två Youtube-"kanaler": Cotton&cloud och EliZZZa13 (på tyska, också mycket virkning). Finns mängder fler, men av någon anledning (som jag inte mera minns) tyckte jag de här två hade så mycket intressant att de hängt med som öppna tabbar i några månader nu.

Diverse om sockor:

Knittys väldigt informativa artikel om hur sockor är konstruerade. Knitty är annars också en fantastisk resurs.
En fantastisk artikel från woolwork.org om olika typers hälar. Tyvärr verkar den webplatsen inte mera uppdateras (The site is in the process of shutting down, as of November 25, 2008.), men ännu kan man hitta en del godbitar där.
Mycket utförlig beskrivning i flera lektioner av sockor stickade från tån upp.
Två sockor samtidigt på en rundsticka, på finska med illustrationer.

Allmänt:

Ravelry är det mest fantastiska som finns. Möjlighet att slå upp garn och mönster, diskussionsgrupper, bra verktyg för att hålla reda på vilka garn och stickor och virknålar man har hemma, m.m. 
Och när man läser utländska handarbetssidor så är det bra att ha en tabell tillhands för att konvertera mellan olika standarder för stickor
Knitter's Review innehåller säkert mängder med annat intressant också, men isynnerhet deras artikelsamling om olika prylar är matnyttig.
En helt fantastisk samling med olika mönster - vem visste att det fanns så många varianter på ribbstickning? (Här en utförlig förklaring av ett mönster, "Brioche stitch", som märkligt nog inte verkar finnas i samlingen ovan.)

Några bloggar som jag borde läsa igenom:

Piironki/Varis(?), länkar till kategorien tröjor. På finska.
Longakera, fantastiskt produktiv och kreativ dam. På estniska och engelska. 
Techknitting. Inte hunnit titta så noga ännu, verkar vara en guldgruva.
Eunny Jang, ett verkligt proffs. Länk till första delen av hennes artikelserie om stickad spets.

Och en TT-bekant rekommenderade just dessa, har ännu inte hunnit titta på dem: Knitspot och The Rainey Sisters.

Sedan ett par sidor med specifika mönster, eller om hur man konstruerar mönster:

Sweater pattern with drop shoulders. Måste kolla in annat också på den sidan.
Kofta av ett fyrkantigt stycke.
En armvärmare (? kofta utan annat än armar och nacke/litet bakstycke).
En schal, på finska, sidan Ullaneule.net är annars också värd att titta närmare på.

Garn- och stick- butiker finns det ju en uppsjö av, alldeles för många känns det som. Kirjava Kerä är litet speciell eftersom de säljer "begagnat" garn. Och nångång skulle jag vilja ha en uppsättning Blackthorn-stickor.

3 comments:

Tona Aspsusa said...

Finns ett fel ovan: Knittinghelp.com tar nog inte upp picot-avmaskning, men nog många andra varianter (den bästa beskrivningen av picot-varianten tror jag att jag hittade i en artikel på Knitty).

Och här ännu en artikel som bör läsas och begrundas:
http://crazyknittinglady.wordpress.com/2010/06/11/in-which-i-talk-about-yarnovers/

Möjligen en intressant blog annars också.

Koko said...

Det där underbara garnet jag talade om, som passar så bra till sköna halsdukar, heter Gedifa Riana Big och består av 50% ylle ("ny ull"), 45% akryl och 5% viskos.

Färgerna kan bl.a. beundras här:
http://www.fiinaneule.fi/kauppa/index.php?main_page=index&cPath=1_8_542

Koko said...

Och det här är min favoritbutik: snälla och vänliga, förstår t.o.m. lite svenska, vilket uppskattas när jag inte kommer på vad saker heter på finska :-)
http://lankavakka.net/