Saturday, 18 September 2010

Min första fästing!

Har just för första gången någonsin plockat bort en fästing från mig själv. (Vet inte om jag någonsin tidigare haft en fästing, mycket möjligt, men jag har inget minne av det.) Den fina fästingpincetten var inte speciellt effektiv - lossnade hela tiden, och den arma fästingen sprattlade ilsket med sina ben. Varken rakt-ut -tekniken eller skruva-tekniken ville fungera. Efter att ha plågat kräket (och mig själv) i fem minuter med pincetten, och orolig för att jag skulle ha sönder den, så beslöt jag mig för att ta till naglarna istället. Lossnade med det samma. Oroväckande nog verkade skogsbässen död (men kanske den bara låtsades?). Så nu blir det att iakta baksidan av sitt lår i några veckor. Suck.

Är alltså tillbaka på landet. Här är höstligt, men fortfarande väldigt grönt. Rentav lummigt. Svamp finns det inte så mycket av, förutom falska kantareller, som min svampbok från 1941 kallar brandgul kantarell. På polska wikipedia kan man se att svampen också haft en uppsjö latinska namn genom tiderna.


3 comments:

Anonymous said...

Pepparriskor? O vit flugsvamp?

Tona Aspsusa said...

Pepparriskor (och andra s.k. "skarpriskor") lär tydligen höra hemma i den finsk-baltisk-ryska svamptraditionen.
http://www.nrm.se/sv/meny/faktaomnaturen/vaxter/kryptogamer/manadenskryptogam/svampar/skarpariskor.1035.html

Den vita (antagligen vit-gul flugsvamp om vi skall vara noggranna,
http://sv.wikipedia.org/wiki/Vitgul_flugsvamp )flugsvampen bara beundrade vi. Och passade på att medelst den behändiga förväxlingskartan från 1941 repetera hur den skiljer sig från champinjoner och annat. Faktiskt förvånansvärt klart! När man väl lär sig; redan att titta på lamellerna och roten ger klart besked.

Koko said...

Äckelpäckel:-(

Kontrollordet är förresten nästan fästing idag - "forsing":-)