Monday 19 November 2007

Kapitel, notiser eller dagboksblad?

Det att jag inte skrivit dagligen här betyder inte att jag inte skulle ha tänkt på bloggen här, och på bloggande i allmänhet.

En tanke som återkommit relativt ofta är den om hur blogg-inlägg förhåller sig till varandra. Är de avsnitt ur samma text, en följetong? Eller är de mera som notiser eller artiklar i en tidskrift?
Eller är de något helt annat, ett slags meta-text i dialog med sig själv?

Hur mycket påverkas ett blogg-inlägg av tidigare inlägg i samma blogg?
Hur skiljer sig en blogg från en dagbok?

Och var går skiljelinjen mellan olika sorters bloggar? Vad skall man kalla fenomenet politiska eller debatterande bloggar? Ensaks-bloggar? Dagboks-bloggar? Kollektiva bloggar?
Vilken roll spelar blogg-portaler i hur enskilda bloggar utformas?  Vilka roller har bloggar utanför "blogosfären"? Hur överlappar olika blogosfärer varandra?

Mängder av frågor som egentligen inte kan ha några entydiga svar. "Blogg" och "bloggande" inbegriper åtminstone två helt olika betydelser: verktyget och den sociala konstruktionen. Och dessutom en stor, a-definierad sfär av betydelser som ligger någonstans emellan/bakom/utanför dessa definitioner, och inte lätt låter sig kategoriseras.

Om jag skriver en blogg om mina husdjur eller mina barn, eller vädret, eller utsikten från mitt fönster, är jag mycket nära en privat dagboksform. Men beroende på vem som läser min blogg, och i ännu högre utsträckning hur mycket - och på vilket sätt - jag själv deltar i nät-samfund kan bloggen bli till något annat.

Är bloggen den ultimata postmodernistiska texten?
Eller är det tvärtom? Gör den flytande strukturen och det att det är så lätt att kommentera och länka att blogg-inläggen snarare kunde betraktas som direkt anti-postmodernistiska? Det dödaste av död text.

För de mera sociala funktionerna större bloggar kan ha kan man också fråga sig om text-funktionen egentligen alls spelar någon större roll i förhållande till funktionen av utrymme.

1 comment:

Anonymous said...

Det är lustigt, jag har aldrig tidigare funderat så mycket på vad bloggande egentligen är. En sorts offentlig dagbok, ett lite mindre "tacky" sätt att dela med sig av valda delar av sin vardag och sina tankar till vänner och bekanta än ett massbrev, kanske:-) Meta-text såtillvida att jag iaf ofta funderar på vad jag sagt tidigare. Följetong såtillvida att den som läser från början kan se vad som händer (eller inte händer) i min tillvaro. Notiser såtillvida att det inte nödvändigtvis hänger ihop...

Ensaksbloggar eller temabloggar (som jag skulle kalla dem) är ju en annan sak, de fokuserar på en specifik sak, och är väl närmast att jämföra med en debattsida eller tematidskrift?

Men en personlig ditt-och-datt-blogg är för mig ett sätt att formulera och förmedla mina funderingar på ett sätt som inte nödvändigtvis kräver deadline (till skillnad från tidning, radio osv), och att ta in andras liv, vardag och funderingar. En sorts sätt att umgås:-) Ett postmodernt sätt, varför inte? Nya kanaler för ett gundläggande mänskligt behov av att socialisera?

Men Facebook håller jag mig långt undan!