Saturday 24 November 2007

Det enastående Sverige...

... är som vanligt sig själv nog och allt utom dess gränser är "utland". Verkar det i alla fall som på bloggkartan.se. Eller kanske inte riktigt, på klicka-här kartan (vad jag avskyr klicka-här-kartor på väven utan korresponderande kategorier!) är "Utlandet" placerat nånstans söderom Köpenhamn, men innehåller separata kategorier för 26 länder.

Kategorier med relativt till mycket få bloggar. Vilket inte direkt är förvånande - de första tre fyra gångerna jag tittade på sidan sökte jag förgäves efter en "utanför Sverige" kategori (eller ännu hellre karta). Och hittade den först efter att ha skrivit in "Finland" i sökfältet. (Icke helt förvånande toppas listan av icke-Sverige baserade svenska bloggar av Finland (följt av USA, England och Thailand).)

Här skulle kanske vara plats att skriva något om den svenska insulariteten. Men istället för långa funderingar om hur moder Svea från att ha varit en Europeisk aktör väl medveten om sin geografiska omgivning omvandlats till en allenastående ideologisk konstruktion vars historia börjar sisådär på tjugo-trettiotalet, väljer jag idag att anta att konstruktörerna av bloggkartan.se inte haft tid och resurser att konstruera världs- eller Nordenkartor.

3 comments:

Anonymous said...

Kanske folk helt enkelt tycker att det ser trevligt ut utifrån? De kanske inte tänker så mycket på inredning :-)

Tona Aspsusa said...

(Hm, du kanske menade detta som en kommentar till den tidgare postningen om fönster-illumination, snarare än till den här om Sverige och bloggkartor?)

Hah! "Tycker att det ser trevligt ut utifrån" placerar det definitivt i kategorin "inredning". Och dessutom i sub-kategorin Avotakka/SkönaHem-visa-fin-fasad-för-grannarna.

Placera dammsamlande tingestar omkring sig som till största delen har som funktion att synas *utifrån*? Definitivt inredning.

Anonymous said...

Absolut, måste ha klickat fel när jag gick och ändrade språket. Varför kan inte kommentarfältet automatiskt vara på bloggens språk? Om det är en enspråkig blogg förstås... det är säkert där knuten är :-) Du har inte behövt definiera något språk, antar jag?

Men om man inte menar att visa fin fasad för grannarna, utan helt enkelt tycker om juleljus? Stämningsfullt, och allt det där?